17.8.07

* Haziran dolunayı

Harika bir yaz dolunayı daha geldi gecelerimizi aydınlatmaya... Bu yazın ilk dolunayı... Dolunayın aydınlattığı yaz gecelerimizin aşk, sevgi ve heyecan dolu olmasını diliyorum yine.

Bu dolunayda, ayla ilgili yeni öğrendiğim bazı bilgileri paylaşmak istedim. Ve ayrıca birkaç güzel fotoğrafı da (fotoğraflar hareketli – animated gif)...

Sanırım neredeyse hepimiz aya ilk ayak basan kişiyi ve tarihini bilsek de (Neil Armstrong / 20 Temmuz 1969), aya son ayak basan kişiyi merak etmemişizdir. Bu kişi 11 Aralık 1972’de Apollo 17 ile aya ulaşan ABD’li Gene Cernan idi.

Ay dünyaya sürekli aynı yüzünü göstermektedir. Yani “ayın karanlık yüzü” dünyadan asla görülememektedir. Ayın bize gösterdiği yüzünün bir insan yüzüne benzetilmesinden dolayı ona “man on the moon” da denmektedir. Bu benzetmeyi yapmamıza yol açan karaltılar ve parlak yerler, zamanında Galile tarafından denizler (mare) ve karalar (terra) diye adlandırılmıştı. Oysa geçen yüzyılda bunların hafif çukur düzlükler ve yükseltiler olduğu anlaşıldı.



Ayın, yeryüzünün oluşumu sırasında merkezkaç kuvveti ile kopan bir parçanın dünya etrafında yörüngeye oturması ile oluştuğuna dair görüşler, aydan alınan örneklerin incelenmesinden sonra bir kenara bırakılmak zorunda kalmıştır. Zira ay yapı itibarıyla dünyadan oldukça farklıdır. Ayı oluşturan bileşenlerin birçoğu dünyada çok az bulunmakta ya da hiç bulunmamaktadır. Ayın evrenin bambaşka bir yerinden geldiği ve dünyanın çekim kuvvetine yakalandığı ve yörüngeye oturduğu teorilerden biridir.

Dünyada bazı insanların, ayın görülemeyen bir yüzü olmasından, uzaylıların yeryüzü ziyaretleri hikayelerinden ve ayın yapısının dünyanınkinden çok farklı olmasından dolayı inandıkları bir şeyin de, ayın uzaydaki başka canlıların kullandıkları bir üs olduğu ve ziyaretlerin bu üsten yapıldığı düşüncesi olduğuna inanabiliyor musunuz?

Şimdi cevabını kolayca bulabileceğiniz bir soru sormak istiyorum:

Ay dünya etrafındaki bir turunu 29.5 dünya gününde tamamlıyor.
Dünya güneş etrafında 365 gün, 6 saatte, kendi etrafında 24 dünya saatinde dönüyor.
Dünyadan ayın ne olursa olsun hep aynı yüzü görünüyorsa

Ayın kendi ekseni etrafındaki bir turu ne kadar sürmektedir?

24 dünya saati
29,5 dünya günü
365,25 dünya günü
Ay kendi ekseni etrafında dönmemekte, dolayısıyla güneş ayda hiç doğmamakta ve batmamaktadır.
Yukarıdakilerden hiçbiri...

Cevabını bulan veya merak eden bana yazabilir.

Temmuz ayının muhteşem dolunaylı gecelerinde yine sağlıklı, huzurlu ve aşk dolu buluşabilmek umuduyla.

Hayata iyi bakın

Blueman

06.06.2001

Hiç yorum yok: